Evropski obrazovni projekti u Lazarevcu

Evropski obrazovni projekti u Lazarevcu

U četvrtak, 10. maja u biblioteci ‘’Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu  predstavljeni su EU obrazovni projekti, Erazmus+, Scientix i STEM School Label[:]

IMG_20180510_193925

U četvrtak, 10. maja, u biblioteci ‘’Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu održana je prezentacija EU obrazovnih projekata, u organizaciji profesora lazarevačke Gimnazije, kao i predstavnika Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke. Na ovom događaju prisutni su iz prve ruke mogli da saznaju o mogućnostima finansiranja škola u svrhu mobilnosti zaposlenih u okviru programa Erazmus+.

Takođe, u cilju povećanja broja škola koje se prijavljuju za ovakve programe, profesori Gimnazije u Lazarevcu su prezentovali detaljan proces aplikacije za ovaj vid finansija za koji su dobili sredstava za mobilnost u Španiju, kao i svoje utiske sa putovanja i pohađanih seminara. Nakon toga, predstavnici Centra su prisutnima predstavili nove obrazovne koncepte u STEM oblastima kroz dva važna evropska projekta u kojima je CPN partner – Scientix i STEM School Label.

Scientix predstavlja projekat iz okvira H2020 i čini najveću virtuelnu mrežu nastavnika STEM (eng. STEM: science, technology, engineering and mathematics) disciplina. Ovaj portal  nudi besplatne resurse za nastavu, pohađanje vebinara i različitih kurseva, a omogućava svojim korisnicima da se umreže i ostvare  saradnju sa kolegama iz čitave Evrope. Jasna Bogunović Marković, Scientix ambasador i direktor  Gimnazije u Lazarevcu je podelila sa prisutnima  svoje utiske o ovom projektu i mogućnosti za njegove primene u nastavi.

Za kraj, prisutnima je predstavljen i projekat iz okvira Erazmus+, pod nazivom  STEM School Label, koji ima za cilj prepoznavanje  i akreditovanje škola na tlu čitave Evrope koje su uvele inovativne pedagoške okvire u nastavu STEM predmeta.

Ostale aktivnosti