Geometrija oko nas

Geometrija oko nas

22. avgust 2011

Centar za promociju nauke, u periodu od 24. avgusta do 4. septembra 2011. godine, organizuje otvorenu radionicy i interaktivnu izložby ”Geometrija oko nas”, u Galeriji Kolarčevog Narodnog Univerziteta, na Studentskom trgu, u Beogradu.Tokom radionice posetioci će učestvovati u izradi pravilnih i hiper geometrijskih tela od raznovrsnih materijala i upotrebnih predmeta (potiskivači, baloni, slamčice, plastične korpe i sl.) i upoznavati se sa lepotama geometrije. Izrađena geometrijska tela i složene geometrijske kompozicije biće svakodnevno izlagane u Galeriji KNU i okolnim ulicama.

Tokom dve nedelje trajanja radionice, svakog dana u periodu od 14 do 20 časova posetioce će sa vrstama i osobinama geometrijskih hiperoblika, njihovim prostornim relacijama i ulogom u našem svakodnevnom životu upoznavati predstavnici Centra za promociju nauke i studenti Univerziteta u Beogradu. Od 17 do 20 časova radionicama će se svakodnevno pridruživati i saradnici Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti – Centra za dinamičke sisteme, geometriju i kombinatoriku.

Prema istraživanju koje je sprovela Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD PISA test), Srbija spada u osam zemalja u svetu čiji se učenici najviše plaše matematike. Pozvali smo zato matematičare, koji ponekad kažu da je matematika izuzetno inpsirativna i lepa ali da tu tajnu čuvaju za sebe, da je na interaktivan način podele sa građanima. Ova otvorena radionica predstavlja prvu u nizu aktivnosti Centra za promociju nauke na temu afirmisanja matematičke pismenosti, važnog elementa na putu ka ostvarenju našeg strateškog cilja: Srbije kao ekonomije znanja.

Tokom radionice počinje i sprovođenje opsežnog istraživanja Centra za promociju nauke o stavovima građana o nauci i naučnim istraživanjima.

 

Osoba za kontakt:Tijana Popović
tel: +381.11.24.00.260
faks: +381.11.24.00.246
mob: +381.60.70.40.182
e-mejl: t.popovic@cpn.rs
Centar za promociju nauke
Makenzijeva 2411000 Beograd 
www.cpn.rs

 

 

Ostale aktivnosti