Javni poziv 2017

Javni poziv 2017

3. novembar 2017[:]

Javni poziv za podnošenje prijava za finansijsku podršku projektima promocije i popularizacije nauke u 2017. godini, koji se odnosi na eksponate u parkovima nauke, otvoren je od 3. do 24. novembra

Centar za promociju nauke objavio je Javni poziv za sva zainteresovana naučna, naučno-stručna društva, škole, centre za stručno usavršavanje, udruženja i druge organizacije da podnesu svoje prijave za realizaciju projekata promocije i popularizacije nauke i tehnike kojima će Centar pružiti finansijsku podršku u 2017. godini. Poziv se odnosi na izradu eksponata u parkovima nauke po zadatom idejnom rešenju (kategoriju broj 5 u Javnom pozivu), a  otvoren je od 3. novembra do 24. novembra 2017. godine, u 17 časova.

Cilj naučnih parkova, u kojima će biti smešteni eksponati koji su predmet ovog Javnog poziva, jeste da se na otvorenom, javno dostupnom zelenom prostoru, prikažu autentični primeri naučnih fenomena iz oblasti fizike i astronomije, biologije i hemije, i da se posetioci upoznaju s njima na interaktivan način. Sadržaji parkova nauke namenjeni su svim uzrastima, a inspirišu otkrivanje raznovrsnih zakona prirode i razumevanje prirodnih nauka.

Namena i visina sredstava

Cilj Javnog poziva je podizanje nivoa naučne pismenosti i širenja naučne kulture sprovodeći postupak decentralizacije promocije i popularizacije nauke na teritoriji Republike Srbije. Ovim putem Centar pruža podršku raznovrsnim i inovativnim projektnim pristupima iz oblasti promocije i popularizacije nauke, koji pokrivaju interesovanje i potrebe opšte populacije. Cilj Javnog poziva je i da se afirmiše dostupnost znanja u otvorenom prostoru, putem naučnopopularnih eksponata, kako bi se naučni pojmovi, fenomeni i činjenice usvojili kroz neposredno iskustvo.

Ukupna raspoloživa sredstva izdvojena za ovu namenu iznose 2.200.000,00 dinara, odnosno okvirno 200.000,00 dinara za svaki od gradova u kojima se već nalazi, ili će se nalaziti Park nauke.

Pravo učešća, način i rok prijavljivanja

Pravo učešća, u skladu sa Pravilnikom, imaju sva naučna, naučno-stručna društva, škole, udruženja i druge organizacije, odnosno pravna lica čiji se ciljevi ostvaruju u funkciji unapređenja naučnoistraživačkog rada ili promocije i popularizacije nauke i tehnike. Sedište podnosioca prijave mora da bude u Republici Srbiji.

Prijave se podnose elektronskim putem, na obrascu koji je dostupan na internet adresi Centra: www.prijave.cpn.rs.

Ostale aktivnosti