Knjiga Uvod u naučno novinarstvo predstavljena na Sajmu knjiga

Knjiga Uvod u naučno novinarstvo predstavljena na Sajmu knjiga

Promocija novog izdanja Centra za promociju nauke održana je u četvrtak, 24. oktobra, na štandu CPN-a u Hali 2a Beogradskog sajma.

U skladu sa temom ovogodišnjeg sajamskog nastupa – naučno novinarstvo – Centar za promociju nauke predstavio je svoje novo izdanje: knjigu Martina V. Anglera Uvod u naučno novinarstvo. U četvrtak, 24. oktobra, na štandu CPN-a, u Hali 2a, o ovoj knjizi govorili su Milica Momčilović, novinarka RTS-a i predsednica Svetske federacije naučnih novinara, Igor Ril, glavni i odgovorni urednik časopisa „Nešenel džiografik“, kao i novinari CPN-a Đorđe Petrović i Ivana Nikolić. Promociju je moderirao Ivan Umeljić, rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju CPN-a.

Milica Momčilović je, na početku, objasnila šta je to naučno novinarstvo i zbog čega je ono značajno, a zatim je govorila o tome kako se naučni novinari razlikuju od ostalih i šta je sve neophodno da bi naučno novinarstvo ostalo na visokom nivou. Ril je istakao da je Uvod u naučno novinarstvo odličan udžbenik za sve koji žele da se bave novinarstvom, ne samo za one koje interesuje njegov naučni oblik, a osvrnuo se i na to kako izgleda rad u velikom naučnopopularnom mediju kao što je „Nešenel džiografik“.

Petrović je najpre objasnio razliku između kritičkog naučnog novinarstva i naučnog novinarstva divljenja, a zatim se osvrnuo na sličnosti između novinara i naučnika koje su istaknute u knjizi. Nakon njegovog izlaganja, Nikolić je govorila o poglavlju knjige u kojem se daju instrukcije i saveti za vođenje intervjua, a sa publikom je podelila i sopstvena iskustva o ovoj novinarskoj tehnici. Na kraju su svi govornici diskutovali o značaju obrazovanja, kako za bavljenje naučnim novinarstvom tako i za njegovu recepciju u društvu, a izneli su i svoje viđenje toga kako naučno novinarstvo treba da odgovori na nove izazove.

Uvod u naučno novinarstvo pruža opsežan vodič za proizvodnju novinskog sadržaja o različitim oblastima naučnog istraživanja. Pažljivog čitaoca, korak po korak, ova knjiga uvodi u praktične veštine potrebne za pisanje naučnih priča i pojašnjava mnoge poznate i nepoznate detalje koji stoje u osnovi ovog posla. Studentima novinarstva i profesionalnim novinarima svih nivoa ova knjiga nudi neprocenjiv pregled savremenog naučnog novinarstva, s naglaskom na profesionalnu novinarsku praksu i izazove digitalnog doba.

U knjizi Uvod u naučno novinarstvo sa posebnom pažnjom su obrađena poglavlja posvećena istraživačkom izveštavanju, postupanju sa naučnim podacima i objašnjavanju naučne prakse i rezultata istraživanja laičkoj publici, a u njoj se nalaze i opširni intervjui sa iskusnim istraživačima i naučnim novinarima.

Tokom osam dana trajanja 64. Sajma, CPN je na svom štandu organizovao čitav niz promocija i razgovora o temama iz raznovrsnih naučnih oblasti, tribine, predstavljanja institucija i novih izdanja, kao i međunarodnih projekata u kojima je CPN jedan od partnera.

Ostale aktivnosti