Konferencija o STEM obrazovanju na Malti

Konferencija o STEM obrazovanju na Malti

Na konferenciji održanoj 21. i 22. marta na Malti učestvovalo 120 nastavnika iz 26 zemalja koji se bave STEM nastavom

Centar za promocuju nauke je, 21. i 22. marta, na poziv partnerske organizacije European Schoolnet učestvovao na velikom skupu pod nazivom STEM high-level event 2019: Fostering industry cooperation within STEM school education strategies, održanom na Malti.

Konferencija je okupila predstavnike velikih industrijskih konzorcijuma poput Majkrosofta (Microsoft), Samsunga (Samsung), Teksas instrumentsa (Texas instruments), Aj-Bi-Ema (IBM), Ciska (Cisco), Orakla (Oracle), Dela (Dell), Lenova (Lenovo), Repsola (Repsol), Vodafona (Vodafone) i drugih, predstavnike iz obrazovnog sektora širom Evrope, kao i predstavnike ministarstava prosvete iz više evropskih zemalja. Učestvovalo je ukupno 120 STEM nastavnika iz 26 zemalja i 16 predstavnika ministarstava prosvete, što je konferenciji dalo veliki značaj u evropskim okvirima.

Ključni zadaci konferencije bili su da približe industrijske prakse i potrebe naprednim konceptima u okviru STEM obrazovanja, te da obezbede dalji razvoj dobrih praksi u STEM obrazovanju, kao i da se promovišu STEM karijere i definišu strateški koraci koji bi obezbedili veće interesovanje za ovo polje u budućnosti.

V. d. direktora Centra za promociju nauke imao je priliku da u društvu eminentnih govornika u okviru sesije pod nazivom Strenghtening STEM community predstavi rad i uspehe Centra u širenju svesti o važnosti STEM obrazovanja, ali i u konkretnim projektima i aktivnostima koje Centar realizuje, poput projekata Scientix i STEM School Label. Pored toga, predstavljene su i aktivnosti Centra poput podrške izgradnji parkova nauke, realizacije Maja meseca matematike, a prezentovani su i kapaciteti Mejkers spejsa.

Na završnoj ceremoniji konferencije izabranim STEM nastavnicima u okviru konkursa Diversity in STEM competition za inovativne pristupe u STEM obrazovanju uručeno je 12 nagrada. Centar za promociju nauke sa ponosom objavljuje da su nagrade dobile i dve nastavnice iz Srbije, saradnice Centra na projektu Scientix, Natalija Budinski iz Osnovne škole „Petar Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura za radionicu pod nazivom Money and Mathematics make the financial world goes around, i Slađana Trajković iz Tehničke škole „15. maj“ u Prokuplju za radionicu pod nazivom Neolithic Science Camp in Plocnik 2.

Ostale aktivnosti