Makers Jam Session u Naučnom klubu

Makers Jam Session u Naučnom klubu

U Mejkers spejsu Naučnog kluba u Beogradu organizovan je Makers Jam Session44256190930_9e6a48b034_z (1)

U okviru art+science:makers konferencije, u Mejkers spejsu Naučnog kluba u Beogradu, organizovan je Makers Jam Session.

Drugi dan art+science:makers konferencije, pod nazivom Makers Jam Session, organizovan je 15. novembra u Mejkers spejsu Centra. Tridesetak odabranih umetnika, naučnika i mejkera iz zemlje i inostranstva, prisustvovalo je ovom događaju i dobilo priliku da u neformalnoj atmosferi razmeni iskustva, čuje inspirativna predavanja i oproba se u ulozi kompozitora i neuronaučnika.

Događaj je počeo radionicom koju je organizovala Svetlana Maraš, kompozitorka i umetnica koja radi sa zvukom. Prisutni su imali priliku da od Svetlane nauče kako da uz pomoć uređaja Makey Makey i nekoliko jabuka, šargarepa i drugih objekata, stvaraju elektronsku muziku.

Osim toga, učesnici radionice su razgovarali i sa Karlom Špilutini iz Ars elektronike u Lincu, i Kristijanom Svensonom, predavačem na Univerzitetu u Geteborgu. Kroz neformalno predavanje i diskusiju, od njih su mogli da čuju lična iskustva u pokretanju mejkers prostora i razvoju mejkers kulture u Lincu i Malmeu.

Svojim kratkim predavanjem na temu spoja nauke i umetnosti, kompozitorka Jasna Jovićević je publiku upoznala sa prethodnim radovima koji su povezivali ornitologiju i muziku, uz najavu buduće saradnje sa Centrom, koja će se ostvariti kroz projekat European ARTificial Intelligence Lab.

Nakon toga, Greg Gejdž, TED govornik i osnivač kompanije Backyard Brains, održao je radionicu u kojoj je prikazao mejkerski pristup istraživanju neuronauka i eksperimentisanju sa neuronskim ćelijama kod ljudi i insekata.

Za kraj, Uroš Krčadinac je inspirisao prisutne da dalje istražuju svet, kao i granice svog znanja, kroz priču o svojim putovanjima Afrikom, iz kojih je nastala knjiga pod nazivom Bantustan.

46121536292_feaeb7ca62_z

Ostale aktivnosti