Manifestacija art+neuroscience

Manifestacija art+neuroscience

Tokom jednomesečne manifestacije art+neuroscience, na nekoliko lokacija u Beogradu prikazani su radovi nastali kroz saradnju umetnika i naučnika, a posetioci su, u okviru pratećeg programa, bili u prilici da posećuju predavanja i panele i učestvuju u edukativnim radionicama

Ovogodišnji art+science program Centra za promociju nauke, koji je održan četvrti put, posvećen je neuronaukama. Manifestacija art+neuroscience realizovana je pod sloganom „Svet iza očiju“ u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (AI Lab), koji je finansiran kroz EU program Kreativna Evropa. Ove godine, organizovana je na nekoliko lokacija u Beogradu, od 14. novembra do 7. decembra, a odabrani umetnici su u saradnji sa naučnicima predstavili svoje viđenje neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini.

Izložba je otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU, uz performans „Sedim i brinem za nju“ Jasne Jovićević, saksofonistkinje i kompozitorke, pobednice prve nacionalne AI Lab selekcije u Srbiji, uz naučnu podršku dr Milice Janković sa Elektrotehničkog fakulteta. Ovaj performans preispituje na koji način reaguju moždani talasi na muziku, kao i to na koji način je muzikom moguće manipulisati moždane talase slušalaca.

Uz snimak Jasninog rada, posetioci u Galeriji nauke i tehnike SANU bili su u prilici da vide i multidisciplinarni istraživački projekat Žarka Aleksića „Slike mozga”. Tokom manifestacije, Aleksić je izveo performans „Was ist Kunst, Alexa?”, kojim, parafrazirajući legendarni performans Raše Todosijevića, preispituje ulogu i mesto veštačke inteligencije u savremenoj umetnosti.

U Francuskom institutu bila su izložena dva rada: „Pamti me po…”, instalacija autora dr Marjane Brkić i umetnika Milana Ličine, inspirisana je istraživanjima procesa demencije, a strip „Žrtve radi višeg cilja“ autorki Ive Atoski, Dunje Bijelić i Anje Santrač dočarao je simbiozu između naučnika i laboratorijskih životinja.

Rad „Sva lica anksioznosti”, audio-vizuelna instalacija čiji su autori Dejvid Stenli, Bojana S. Knežević, Andrej Savić, Milica Velimirović Bogosavljević i Maja Pantović Stefanović, nastala je sa ciljem podizanja svesti o sve prisutnijem problemu današnjice, a posetioci su imali prilike da vide ovaj rad u Mikrogaleriji Naučnog kluba CPN-a.

Pored prikazanih radova, posetioci su tokom novembra i decembra bili u prilici da učestvuju u brojnim edukativnim radionicama, predavanjima i radionicama za školarce. Jednu od radionica organizovao je tim naučnika Backyard Brains, koji je predstavio „uradi sam“ eksperimente iz oblasti neuronauka. Ovi razigrani naučnici koriste predmete iz našeg okruženja kako bi se neuronauke na jednostavan i razumljiv način približile najširoj publici.

Manifestaciju  art+neuroscience zaokružila su dva panela o kuriranju veštačke inteligencije i važnim temama iz oblasti preplitanja umetnosti i nauke, a gošće manifestacije bile su Marlis Virt iz Muzeja primenjene umetnosti u Beču i kustoskinja Bečkog bijenala, i Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja iz Beograda.

Partnerska podrška art+neurocience manifestacije su: Galerija nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuski institut, Kolegijum Hungarikum, Ministarstvo kulture i informisanja, Zadužbina IlijeM. Kolarca, Austrijski kulturni forum, Muzej savremene umetnosti, Elektrotehnički fakultet, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet za medije i komunikacije, Filozofski fakultet, Univerzitet u Kelnu, DAAD, Društvo za neuronauke Srbije, Backyard Brains i Samsung.

 

 

 

 

Ostale aktivnosti