Na Sajmu knjiga predstavljeni novi Elementi

Na Sajmu knjiga predstavljeni novi Elementi

U subotu, 26. oktobra, predstavljen je 18. broj naučnopopularnog časopisa koji izdaje Centar za promociju nauke.

Promocija novog broja Elemenata održana je tokom ovogodišnjeg Sajma knjiga, u Hali 2a, na štandu CPN-a. U subotu, 26. oktobra, na predstavljanju 18. broja ovog časopisa govorili su dr Marko Krstić, v. d. direktora Centra za promociju nauke, Petar Nurkić, doktorand Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Ivana Nikolić i Đorđe Petrović, novinari Centra za promociju nauke. Promociju je moderirao Ivan Umeljić, urednik Elemenata.

Dr Krstić je govorio o svom tekstu u Elementima, u kojem se razmatra prošlost i budućnost nauke o svetlosti – fotonike i objasnio je kako je tekao njen razvoj od vatre do LED-a. Nadovezavši se na ovu priču, Nikolić je govorila o našem pravu na svetlost koje svakodnevno ugrožavaju neboderi svetskih metropola, a zatim se osvrnula na svoj tekst o mržnji u sajber svetu i posledicama do kojih ona dovodi. Nasuprot pravu na svetlost, Petrović je govorio o svetlosnom zagađenju koje stvara veštačko osvetljenje i neophodnosti prava na mrak i noćno nebo, ali je spomenuo i svoj kraći tekst o Angkor Vatu. Na kraju, Nurkić je objasnio kako se proučava ponašanje kod mašina i kakvo sve ono može biti, na koji način mašine uče i koliko su nepredvidivi algoritmi  po kojima funkcionišu, ali se osvrnuo i na mogućnost autonomnog odlučivanja i moralnosti kod veštačke inteligencije.

Najnoviji broj časopisa Elementi, u kome su zastupljeni brojni domaći autori i ilustratori, posvećen je fenomenu svetlosti i nauci o ovom fenomenu – fotonici. U novim Elementima nalaze se i priče o pravu na svetlost, ali i pravu na mrak, kao i o raznim drugim inspirativnim temama poput ponašanja mašina, klimatskih promena, mržnji u sajber svetu, odnosu poezije i medicine i propasti Angkor Vata. Osamnaesti broj Elemenata donosi i ekskluzivni intervju sa dr Maurom Ferarijem, budućim predsednikom Evropskog istraživačkog saveta (ERC).

Ostale aktivnosti