Dan nauke u Leskovcu

Naučni klub u Leskovcu je 10. jula obeležio Dan nauke005

U Centru za stručno usavršavanje u Leskovcu je 10. jula obeležen Dan nauke. U Naučnom klubu se nalazila interaktivna postavka koja je obuhvatala 3D štampač, lego robote, Teslin transformator, levitirajući globus i indikator toka časova, koju su organizovali profesori Tehničke škole ”Rade Metalac” iz Leskovca.

U Velikoj sali Centra za stručno usavršavanje nalazila se interaktivna postavka ”Hromatografija – šetnja molekula” čiji su realizatori profesori Tehnološkog fakulteta Leskovac, a Suzana Pejić, profesor biologije, održala je radionicu na kojoj su pomoću mikroskopa posmatrani preparati ljudskog tkiva.

U dvorištu je Nenad Pešić iz Medicinske škole je održao interaktivnu radionicu o nasleđivanju i određivanju krvnih grupa, a Nebojša Dimitrijević, kustos Narodnog muzeja Leskovac održao je radionicu o iskopinama. Na istom mestu su u večernjim časovima profesori fizike Dragan stošić i Predrag Stojanović održali radionicu sa eksperimentima, a zajedno sa astrofizičarem Vojislavom Grujićem održali su radionicu ”Pogled kroz Galilejev teleskop.”

U salama Centra za stručno usavršavanje profesor fizike Dragan Golubović održao je radionicu ”crno-beli svet”, profesor istorije Vladimir Petković je sa učenicima Aleksandrom Milovanovićem, Milanom Milenkovićem i Danilom Đorđevićem održao radionicu ”Stari Sloveni u vizantijskim izvorima ranog srednjeg veka”, a dr Vladimir Prokopović je održao interaktivno predavanje ”Šta je to prirodno”.

 

 

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI