Dodir hemije i fizike

U Naučnom klubu Leskovac će 25. novembra biti realizovane radionice projekta ”Dodir hemije i fizike”

NK__Leskovac-600x400

U Naučnom klubu Leskovac će 25. novembra biti realizovane radionice projekta ”Dodir hemije i fizike”. Ciljevi ovog projekta su: probuditi istraživački duh kod učenika, razvijanje samostalnosti u izvođenju ogleda i iniciranje veće zastupljenosti eksperimenata u nastavi.

Učenici osmog razreda osnovnih škola iz Leskovca imaće priliku da kroz niz eksperimenata i kreativnih radionica shvate da je tanka linija između hemije i fizike i kroz različite naučne pristupe sagledavaju istu pojavu.

Koordinatorka projekta Vesna Stojanović i nastavnici koji će realizovati projekat ideju su dobili na osnovu dva nezavisna, uspešno realizovana projekta iz fizike i hemije.

Interdisciplinarnost je budućnost istraživanja u modernoj nauci. Autori i realizatori ovog projekta su želeli da pokažu učenicima koliko je bila bitna i u prošlosti. Kao primer uzeli su saradnju fizičara Majkla Faradeja i hemičara Hemfrija Devija. Ova dva naučnika su spregom hemije i fizike objasnili pojavu elektrolize koja je bitna u hemiji za dobijanje čistih supstanci, kao i za objašnjenje provodljivosti materijala.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI