Evropska nedelja istraživača u Smederevu

Oko hiljadu posetioca Evropske nedelje istraživača u Smederevu, koja se održala između 24. i 28. septembra, prisustvovalo je nizu tematskih radionica, predavanja i ogleda

Picture1

Tokom nedelju dana manifestacije posetioci su imali prilike da prisustvuju velikom broju radionica među kojima je i „Pronalazač fosila – paleontolog“, održana u Muzeju u Smederevu, kojom je Nedelja istraživača zvanično i otvorena. Radionica o srpskom jeziku „Kad mlatiš praznu slamu, tražiš dlaku u jajetu i kupuješ mačku u džaku. Zašto se kaže  frazeologizmi u srpskom jeziku“, radionica „Potraga za blagom“ u smederevskom muzeju koja je mlađe osnovce upoznala sa arheologijom kao naukom, materijalnim ostacima (arheološkim predmetima), zadacima koje obavlja arheolog i načinima obrade arheoloških predmeta u muzeju. Tokom radionice mališani su imali prilike da sami pronađu, analiziraju i konzerviraju eksponate, a potom popune arheološke kartone i ispišu legende. Naredna radionica „Štednja energije – voda“, imala je za cilj podizanje ekološke svesti najmlađih posetilaca, koji su upoznali vodu iz još jednog ugla, kao obnovljivi izvor energije i njen značaj za život.

U Narodnoj biblioteci Smederevno održana je radionica „Rečnik kulturne baštine“, koja je osnovcima otkrila bogat rečnik iz dela narodne književnosti i na taj način ih upoznala sa srpskom kulturnom baštinom.

Picture1

Naredna dva dana obeležile su brojne radionice: „Srednji vek na primeru Smederevske tvrđave“, „Izmaštaj svoju Kemzu“, „Smederevo u slici“, „Moda na despotovom dvoru“. Jedna od radionica bila je Od kakvih materijala je naša kulturna baština“, koju je posebno propratila modna revija „Materijali i moda“, u kojoj su mali manekeni, učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ prikazali razvoj materijala kroz epohe, od nastanka civilizacije do danas. Posebno zanimljiva bila je radionica Dvorska kancelarija despota Đurđa Brankovića“, na kojoj su posetioci imali prilike da se upoznaju sa veštinama kaligrafskog pisanja.

Pored navedenih radionica, odražna su i dva predavanja u velikoj sali Regionalnog centra Smederevo pod nazivomKulturnostereotipni pojmovi u srpskom jeziku“, koje je održala profesorka Rajna Dragićević, i drugo, profesora Boška Suvajdžića „Vukov Srpski rječnik (1818) u svom vremenu i danas“.

Posetioci su takođe imali prilike da prisustvuju ogledu učiteljice Sonje Miletić „Pogled na Smederevo kroz balon“, gde su mališani ispred Centra za kulturu učili kako se pravi sapunica za balone.

Dan posle Noći istraživača gosti Naučnog kluba Smederevo, profesorka Ljiljana Damjanović Vasilić, Srna Stojanović i Kristina Radinović sa Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu, održale su smederevskim srednjoškolcima predavanja o susretu nauke i umetnosti, primeni fizičke hemije u analizi umetničkih dela, o tajnama drevnih grnčara iz manastira Studenica i prezentovale načine u utvrđivanju autentičnosti arheoloških i umetničkih dela pomoću fizičko-hemijskih analiza.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI