Manifestacija Praznik hemije

Manifestacija Praznik hemije

U Naučnom klubu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš je od 18. do 21. 03. 2019. održana manifestacija Praznik hemije

Manifestacija je održana u organizaciji Regionalnog centra u saradnji sa Udruženjem nastavnika hemije Aktiv hemije – Molekul i Departmanom za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, a povodom Međunarodne godine Periodnog sistema elemenata. Praznik hemije otvorila je direktorka ustanove, Danijela Marković. Usledilo je predavanje dr Aleksandra Bojića, redovnog profesora PMF-a Niš, na temu „Specifične karakteristike vode i njen sastav“. Predavanju je prisustvovalo 27 nastavnika i 40 učenika niških škola.

U utorak 19.03.2019. su nastavljene aktivnosti u okviru manifestacije. Održana je predstava Promenada kroz Periodni sistem elemenata, koju su pripremili i realizovali učenici i nastavnici Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

U uvodnom delu je, uz ruske pesme u izvođenju hora učenika gimnazije “Stevan Sremac“, predstavljen Mendeljejev i njegov rad. U nastavku je usledilo upoznavanje sa elementima 1, 2. i 7. grupe i ostalim najvažnijim elementima ostalih grupa PSE, kroz scenski nastup učenika 3. razreda ove Gimnazije.

U okviru trećeg dana Praznika hemije 20. 03. 2019. u Regionalnom centru organizovan je dan kada se u „dogodila“ hemija. Kroz Centar je prošlo preko 400 učenika iz niških osnovnih i srednjih škola. Prisustvovali su radionicama koje su za njih pripremili i izveli drugovi iz osnovnih škola „Branko Miljković“, „Stefan Nemanja“, „Vožd Karađorđe“, „Sreten Mladenović Mika“, „Dušan Radović“ i „Đura Jakšić“ iz Jelašnice, srednjih stručnih škola Prehrambeno hemijske, Trgovinske, Pravno poslovne, Elektrotehničke i gimnazije „9. maj“, „Svetozar Marković“ i „Bora Stanković“.

U pripremi i realizaciji radionica svesrdno su učestvovali i nastavnici pomenutih škola, koji su ujedno i članovi udruženja „Aktiv hemije – Molekul“.

U pripremi i realizaciji radionica svesrdno su učestvovali i nastavnici pomenutih škola, koji su ujedno i članovi udruženja „Aktiv hemije – Molekul“.

Četvrtog dana manifestacije Praznik hemije 21. 03. u Regionalnom centru realizovane su radionice „Koji element sam ja?“. Radionice su realizovale doc. dr Jelena Mitrović, dr Miljana Radović Vučić i Nena Velinov istraživač-saradnik sa Departmana za hemiju Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu. Održano je 5 radionica za po 15-20 učenika u grupi. U radionicama su učestvovali učenici sledećih niških osnovnih škola: “Kole Rašić“, „Sveti Sava“, „Dušan Radović“, „Vožd Karađorđe“, „Ćele kula“, „Bubanjski heroji“, „Ratko Vukićević“, „Sreten Mladenović Mika“, „Prvi maj“ Trupale i učenici 7. razreda specijalnog odeljenja matematičara gimnazije „Svetozar Marković“.

Istog dana u večernjim časovima održano je predavanje na temu „Koje žene stoje iza PSE?“. Predavanje je prikazalo biografije i značaj malo poznatih žena naučnika od kojih su neke pronalazači do tada nepoznatih elemenata, a neke su svoj doprinos dale razumevanju osobina elemenata. Najpoznatija žena naučnik o kojoj je bilo reči je Marija Kiri dobitnica dve Nobelove nagrade, a pored nje govorilo se i o: Idi Nodak, Margariti Perej, Lizi Meitner, Juliji Lermontovoj, Stefani Horovic i drugima. Predavač je bila mr Vanja Manitašević, saradnik u Regionalnom centru, a predavanju je prisustvovalo 18 nastavnika hemije iz Pirota, Niša, i okoline.

Ostale aktivnosti