Predavanje „Činjenice i mitovi o Čarlsu Darvinu“

U utorak, 12.02.2019. godine sa početkom u 12:30 časova u organizaciji Naučnog kluba Centra za stručno usavršavanje Kikinda, održano je predavanje „Činjenice i mitovi o Čarlsu Darvinu“

Pomenuto predavanje održala je profesorka biologije Bojana Penjin u znak obeležavanja rođendana Čarlsa Darvina, a predavanju je prisustvovalo 65 učenika iz osnovnih i srednjih škola.

Realizatorka je prisutne upoznala sa životom i radom Čarlsa Darvina,  Teorijom evolucije po kojoj se svi životni oblici razvijaju putem prirodne selekcije. Prisutni su, takođe, upoznati sa Darvinovim putovanjem na ostrvo Galapagos. Darvin je objavio svoju teoriju evolucije sa uverljivom evidencijom u svojoj knjizi „O poreklu vrsta“ iz 1859. Godine. Učesnicima je, između ostalog, predstavljeno Darvinovo proučavanje jedinki, njihova jedinstvenost kao i prilagođavanje  uslovima života.

Prisutni su, takođe, upoznati sa istraživačkim radom Čarlsa Darvina. Profesorka je učesnike  podsetila na činjenicu da je Darvin dao značajan doprinos opovrgavanju mišljenja prema kome je čoveka stvorio Bog, tako što je dokazao da su sve vrste tokom vremena proizašle iz zajedničkog pretka.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI