Radionica „Šta radi hemičar?“

U cilju promovisanja nauke i razvijanja interesovanja za hemiju u Ranovcu je 08.10.2018. godine održana kreativna radionica „Šta radi hemičar?“

Picture1

U kabinetu hemije, nastavnica fizike i hemije Nataša Botić, predstavila je ovu nauku na jedan nov, interesantan način. Učesnici radionice bili su učenici drugog razreda iz Ranovca i učenici iz područnog odeljenja iz Kladurova sa učiteljem Dragišom Vojinovićem. Tokom radionice, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa različitim metodama i laboratorijskim posuđem (sitnjenjem supstanci u avanu, rastvaranjem i pravljenjem rastvora) i prisustvuju ogledu sirćetne kiseline i natrijum-hidrogen karbonata uz dodatak kolačarskih boja u vidu vulkana od plastelina. Kroz primere iz svakodnevnog života učenici su se bliže upoznali sa sveprisutnošću hemije. Pored toga, imali su prilike da igraju društvenu igru Eureka tokom koje su, ređajući kuglice u epruvete i presipajući ih iz jedne u drugu, pokazali izuzetnu spretnost pri radu.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI