Nauka na Sajmu knjiga

Nauka na Sajmu knjiga

Tokom sedam dana Sajma knjiga, na štandu CPN-a svoja izdanja i aktivnosti predstavili su brojni instituti, fakulteti i zavodi iz čitave Srbije

[:]

Ovogodišnji, 62. međunarodni sajam knjiga u Beogradu, protekao je uz nekoliko izuzetno značajnih događaja i uspešan nastup Centra za promociju nauke u Hali 2a, koji je, kao i svake godine, predstavio izdanja celokupne naučne zajednice u Srbiji, uz objavljeni „Katalog izdanja naučnoistraživačkih organizacija Srbije 2016/17“.

Od 22. do 29. oktobra, na štandu CPN-a organizovano je niz tribina, promocija, radionica, predstavljanja publikacija. U toku sedam dana, svoja izdanja i aktivnosti predstavili su brojni instituti, fakulteti i zavodi iz čitave Srbije.

Uz preko 900 izdanja iz raznih disciplina, štand CPN-a podeljen je na nekoliko sekcija, koje su pokrivale razne naučne oblasti: biotehničke nauke, društvene nauke, medicinske, prirodno-matematičke, tehničko-tehnološke, humanističke nauke, uz odeljke u kojima su bile publikacije univerziteta u Srbiji, SANU i instituta SANU, stručnih društava, zavoda i ministarstava. Na štandu CPN-a, kroz koji je tokom Sajma prošlo više hiljada posetilaca, svakodnevno je predstavljan i rad naučnih klubova iz trinaest gradova Srbije.

sajam izvestaj slika

Tokom tradicionalno organizovanog Školskog dana na Sajmu knjiga, na štandu CPN-a su u četvrtak, 26. oktobra, organizovane zabavne radionice za crtanje i pisanje u tri dimenzije, a tom prilikom je štand Centra za promociju nauke posetio i dr Saša Stojanović, pomoćnik ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem.

Dr Jovan Trifunović, v. d. direktora CPN-a, ovom prilikom je pomoćniku ministra predstavio katalog izdanja celokupne naučne zajednice u Srbiji i upoznao ga sa izdavačkom delatnošću Centra i dosad objavljenim knjigama, kao i sa časopisom „Elementi“.

Posebno priznanje kojim je obeležen ovogodišnji sajam knjiga jeste prestižna nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu, koju je osvojilo izdanje Centra za promociju nauke „Doktorati u prozi: ilustrovane priče“, autora Nikole Zdravkovića i Ivana Umeljića, uz grafičku opremu Milene Savić.

Nagradu je na ceremoniji, održanoj 26. oktobra, uručio predsednik žirija, čuveni ilustrator i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Jugoslav Vlahović, a osim njega u žiriju su bile i Tijana Kojić i Olivera Batajić Sretenović, docentkinje na FPU-u.

Ova nagrada predstavlja veliki uspeh za knjigu koja je osmišljena kao eksperiment u naučnoj komunikaciji, a na kojoj je, pored dvojice autora i umetničke direktorke, radilo još deset ilustratora iz pet zemalja, u saradnji sa jedanaest domaćih istraživača koji su svoje doktorske disertacije odbranili u poslednjih pet godina.

Ostale aktivnosti