Održana obuka za pisanje i upravljanje EU projektima

Trening za pripremu, pisanje i upravljanje H2020 projektima održan je početkom oktobra u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, kao i u Hotelu M, u Beogradu

_MMM9973

Četvorodnevna obuka „Trening za pripremu, pisanje i upravljanje H2020 projektima“ održana je početkom oktobra 2017. godine u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, kao i u Hotelu M, u Beogradu. Trening je imao dva termina: 4-5. i 11-12. oktobra 2017. godine.

Obuku su organizovali Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a uz podršku Centra za promociju nauke.

Tokom obuke, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa svim aspektima pripreme, pisanja i upravljanja projektima u okviru programa Evropske komisije za finansiranje naučnih istraživanja Horizont 2020.

Obuku su vodili predstavnici naučne zajednice koji iza sebe imaju veliki broj uspešno napisanih projekata, a koji su ujedno i evaluatori Evropske komisije u Briselu.

Jedan od predavača bio je prof. dr Stiv Kveri, šef tima za edukaciju Evropske trening akademije iz Beograda. Takođe, obuku su vodili i prof. dr Goran Stojanović, sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Gordana Vlahović, šef međunarodne saradnje Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i Marija Šola, menadžer za međunarodne i nacionalne projekte na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

_MMM9902

Tokom obuke bilo je reči o programu Horizont 2020, kao i o mogućnostima koje pruža istraživačima i drugim zainteresovanim stranama. Takođe, vršena je analiza otvorenih poziva, diskutovalo se o uslovima za apliciranje i procedurama prilikom podnošenja predloga projekta.

Osim toga, posebna pažnja bila je posvećena samom procesu pisanja: tehnikama za uspešan dizajn predloga projekta, kao i njegovim glavnim elementima koji se odnose na izvrsnost, implementaciju i uticaj rezultata projekta. Bilo je reči i o tome kako pronaći adekvatne projektne partnere, kako upravljati projektom, ali i o izazovima tokom procesa implementacije.

Tokom poslednjeg dana treninga održana je i dodatna sesija namenjena vođenju finansija u okviru H2020 projekata.

Prisutne učesnike su tokom prvog dana pozdravili dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Žarko Petrović, predstavnik UNDP-a, i dr Dubravka Vejnović, iz Centra za promociju nauke.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI