Nove tehnologije u obrazovanju

Nove tehnologije u obrazovanju

CPN je učestvovao 8. i 9. juna na međunarodnoj konferenciji i sajmu „Nove tehnologije u obrazovanju“ u Beogradu[:]

42743576962_ce922f27e0_z

Petu godinu za redom, od 8. do 9. juna 2018, u Belexpocentru u Beogradu, održana je međunarodna konferencija i sajam „Nove tehnologije u obrazovanju“. Glavni ciljevi sajma i konferencije su unapređenje kvaliteta obrazovanja kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija. Akcenat je dat na podsticanje kretivnosti i inovacija u nastavi, osavremenjivanje procesa učenja i predstavljanje raznovrsnih načina da se iskoriste mogućnosti koje nove tehnologije pružaju u obrazovanju. Glavni organizator ovog događaja je British Council iz Beograda, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Centrom za promociju nauke.

42743587152_cd9242fa3f_z

Na ovogodišnjem sajmu Centar za promociju nauke predstavio se na zajedničkom štandu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. CPN je u okviru štanda izložio model Mejkers spejsa, uz poseban naglasak na resurse i okvir delovanja projekta Scientix. Mejkers spejs Naučnog kluba Beograd je otvorena laboratorija za sve kreativce koji traže mesto za realizaciju svojih ideja. Njegovi članovi imaju otvoren pristup širokom spektru sadržaja koje ovaj prostor nudi – od biblioteke, preko računarske mreže, sve do mašina poput 3D štampača, skenera, laserskih testera, CNC mašina i lemnih stanica. Mejkers spejs je radni prostor otvoren za čitavu zajednicu, za decu, odrasle, preduzetnike, umetnike i kreativce. Projekat Scientix iz okvira Horizon 2020 okuplja najveću virtuelnu mrežu nastavnika STEM disciplina (eng. STEM: science, technology, engineering and mathematics). Njegov portal nudi besplatne resurse za nastavu, pohađanje vebinara i različitih kurseva, a omogućava svojim korisnicima da se umreže i ostvare saradnju sa kolegama iz čitave Evrope. Centar za promociju nauke je nacionalna kontakt tačka Scientix-a za period 2017-2019.

27924283907_6bd3b37c09_z

Projekat Scientix predstavljen je i 8. juna u okviru konferencijskog programa, kroz radionicu: Mogućnosti u okviru projekta Scientix za nastavnike. Prisutnima su se obratili Ivan Stojanović, Scientix ambasador iz Kladova, koji je iz prve ruke ispričao o svojim iskustvima sa projektom, i Jasna Bogunović Marković, Scientix ambasadorka i direktorka Gimnazije u Lazarevcu, koja je približila vrednosti Scientix-a, kao i iskustva stečena tokom razmene nastavnika u Španiji putem Erasmus+ projekta. Učesnici radionice imali su priliku da čuju od Ivana Žunca, nastavnika fizike iz Hrvatske, kako se primenjuju resursi Scientix-a u okruženju. Radionicu, kojoj je prisustvovalo blizu 50 nastavnika, vodila je Marjana Brkić, koordinatorka Scientix projekta za Srbiju.

Drugog dana konferencije održana je radionica Nauka: ulaz slobodan, u okviru koje je predstavljen projekat Hypatia. Ovaj projekat ima za cilj uklanjanje rodnih i svih drugih stereotipova kada su nauka i odabir naučne karijere u pitanju. Radionicu su vodile saradnice Centra za promociju nauke, Katarina Stekić i Katarina Kovačević.

Ostale aktivnosti