O Centru

Centar za promociju nauke je državna institucija nadležna za promociju i popularizaciju nauke.

Osnovan je tokom proleća 2010. Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti („Sl. glasnik RS“ br. 18/10) Republike Srbije. Nakon što je 23. novembra iste godine upisan u registar kao javna ustanova, Centar je preuzeo sve poslove promocije i popularizacije nauke od nadležnog ministarstva.

No, Centar za promociju nauke je više od obične ustanove.

On je deo strateškog programa razvoja Srbije kao ekonomije znanja, u kojoj inovativnost i povezanost predstavljaju ključne resurse.

Ideja za osnivanje Centra potekla je iz neophodnosti da se građanima približe nauka i tehnologija, što je preduslov za povećanje naučne pismenosti i tehnološki napredak Srbije u budućnosti. Nakon godina krize, nauka je ostala odvojena od društva i šire javnosti, tako da je postalo nužno da država podstakne premošćavanje tog jaza.

S druge strane, poslednjih godina, u mnogim gradovima Srbije izrodile su se brojne pojedinačne inicijative za promociju nauke. Kako bi podržala i osnažila takve aktivnosti, Republika Srbija je poverila Centru zadatak da podstakne, ojača i uveže sve ove inicijative i stvori jedan široki front za širenje naučne kulture.

o centru

Okupivši širok front saradnika, entuzijasta, naučnika, nastavnika i novinara, Centar je zahvaljujući brojim akcijama postao izuzetno prepoznatljiv među građanima Srbije. Uprkos finansijskim teškoćama, Centar širom Republike nastavlja da organizuje popularne manifestacije, promocije, predavanja, radionice i izdaje publikacije kojima se promoviše nauka.

Uključite se u akcije Centra za promociju nauke! Naš cilj je da zajedno budimo radoznalost, podstičemo kreativnost i inspirišemo mlade da se opredele za naučnu karijeru.

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI