Održana radionica „Disekcija gvalica”

Održana radionica „Disekcija gvalica”

U Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje 14.03.2019. godine, održana je druga od tri radionica projekta „Mala škola gvaličarenja”, realizatora profesorke biologije Olivere Kolarić i profesorke engleskog jezika Ane Krstić

Projekat je pod okriljem   Centra za promociju nauke, pri čemu je u julu dobio priznanje za kvalitet. Radionice pohađaju učenici razredne i predmetne nastave OŠ Jovan Popović”, OŠ Velizar Stanković Korčagin” i OŠ Brana Pavlović”, a priključili su se i učenici OŠ „Nada Popović“, OŠ „Stanislav Binički“ kao i učenici srednje Politehničke škole Milutin Milanković” sa svojim nastavnicima.

Na drugoj radionici: „Disekcija gvalica“ učenici su realizovali sledeće aktivnosti:

  • Kviz: „Šta znam o sovama“
  • Interaktivno i edukativno predavanje „Anatomija ptica i disekcija“
  • Prezentacija: „Sove našeg kraja“
  • Praktičan rad: disekcija gvalica
  • Izrada eksponata: skeletni sistem
  • Evaluacija radionice

Projekat Mala škola gvaličarenja“ ima zadatak da obuči učenike za samostalno  izvođenje laboratorijskog ogleda disekcije gvalica i na taj način upoznaju način ishrane sova, a kroz interaktivne edukativne radionice učenici stiču znanje o staništu, anatomiji, ugrožavanju i zaštiti sova. Izradom zbirke sa anatomskim kostima koje su pronađene u gvalicama učenici će  otkriti čime se sove hrane i na taj način upoznati anatomiju sisara. Projekat je povezan sa velikom brojem predmeta: biologijom, ekologijom, tehničkim i informatičkim obrazovanjem, ornitologijom, čuvarima prirode, prirodom i društvom, a jedan od posebnih ciljeva je da učenici koji nauče da izvode disekciju i determinišu anatomske kosti ceo postupak predstave vršnjacima u svojim školama.

Čovek svojim negativnim delovanjem na prirodu utiče negativno i na život ostalih živih bića na Zemlji. Učenici kroz edukaciju i interaktivne radionice proširuju svoje znanje o ekologiji života sova,  šta sve ugrožava život sova i na koji način da se zaštite od njih u prirodi, kao i rad u laboratoriji i izvođenje vežbe disekcije.

Za radionicama projekta Mala škola gvaličarenja” vlada veliko interesovanje učenika. Na drugoj radionici priključili su se učenici OŠ „Nada Popović“, OŠ Stanislav Binički“ kao i učenici srednje Politehničke škole Milutin Milanković” Kruševac koji će uzeti učešće u izradi eksponata i pravljenju ramova za skeletni sistem malih sisara.

Ostale aktivnosti