Mejkers spejs

Ovde nastaje magija


O MEJKERSU
Mejkers spejs Naučnog kluba Beograd je otvorena laboratorija za sve kreativce koji traže mesto za realizaciju svojih ideja. Kao deo Naučnog kluba Beograd, na preko 130 kvadratnih metara prostora, članovi Mejkers spejsa imaju na raspolaganju tehnički materijal, alate, radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje do gotovih prototipova.
Ovo je mesto koje će vam probutiti inspiraciju i omogućiti umrežavanje, deljenje iskustava i korišćenje znanja. U Mejkers spejsu članovi imaju otvoren pristup svim sadržajima – od biblioteke, preko računarske mreže sve do mašina, i potpuno su slobodni da koriste sve dostupne resurse.
This is custom heading element
RADIONICE I KURSEVI

Okosnica Mejkers spejsa je prostor otvoren u popodnevnim časovima, gde članovi kluba mogu da dođu i da rade. Svi sadržaji su dostupni uz konsultaciju sa stručnjakom koji je dežuran. Materijal za izradu je takođe dostupan, a članovi su slobodni da sve dodatne resurse koji su im potrebni, u dogovoru sa nama, donesu i koriste.

Uz to, za sve članove Mejkers spejsa Centar za promociju nauke organizuje posebne kurseve iz STEM oblasti – nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika (STEM – science, technology, engineering, math). Svi zainteresovani članovi moći će da se prijave prema rasporedu kurseva, koji će biti istaknut na sajtu.

PROSTOR ZA PROJEKTOVANJE

obuhvata računare i stolove za crtanje, gde vaše ideje treba da dobiju oblik. Računari imaju softver za 3D modelovanje, kao i osnovne alate za crtanje i sve besplatne onlajn alate.

PROSTOR ZA 3D ŠTAMPU

obuhvata dva 3D skenera i četiri 3D štampača sa pratećim materijalom i softverom.

CNC MAŠINA

može se koristiti za sečenje i crtanje. U okviru ovog dela prostora postavljena je laserska mašina za graviranje.

LABORATORIJA ZA ELEKTRONIKU

sadrži lemne stanice za klasično i SMD lemljenje, opremu za merenje i ispitivanje signala, kao i osnovne elektronske komponente dostupne korisnicima. Uslužno su na raspolaganju i Arduino i Raspberry Pi setovi.

PROSTOR ZA OBRADU MATERIJALA

sadrži osnovne alate za sečenje, bušenje i oblikovanje drveta i metala, narezivanje navoja i brojne druge potrebe.

BIBLIOTEKA I PROSTOR ZA ČITANJE

opremljeni su časopisima i knjigama koji obuhvataju teme tehnologije, uradi sam i naučnih dostignuća.

POVEZANO