Radionica o naučnoj komunikaciji u muzejima

Radionica o naučnoj komunikaciji u muzejima

Tokom oktobra, u Muzeju nauke i tehnike održana je interaktivna radionica na temu naučne komunikacije u muzejima

U Muzeju nauke i tehnike je u petak, 25. oktobra, održana interaktivna radionica koja je za temu imala naučnu komunikaciju u muzejima. Događaj pod nazivom Science communication in museums: the European experience. Good practices from the Museo delle Scienze (MUSE) in Trento zajednički su organizovali Centar za promociju nauke i Muzej nauke i tehnike.

Fasilitator interaktivne radionice, koja se sastojala iz teorijskog i praktičnog dela, bio je dr Maneul Balatore iz Muzeja nauke u Trentu (MUSE) i dugogodišnji komunikator nauke. MUSE od svog osnivanja 2013. godine služi publici kao istraživački i edukativni centar gde se, u za to specijalno dizajniranom arhitektonskom prostoru, promovišu globalni ciljevi. Kroz multidisciplinarne inicijative i primenu principa inovativne kulture posetioci Muzeja imaju mogućnost da se ovde upoznaju i eksperimentišu sa naukom.

Dr Manuel Balatore svoju saradnju sa Muzejom nauke u Trentu započinje 2017. godine, kada u okviru I comunicatori STAR della scienza projekta razvija aktivnosti koje obuhvataju Ciljeve održivog razvoja kako bi promovisao Agendu održivog razvoja 2030 (Agenda UN 2030). Kao globalno priznati komunikator nauke dr Balatore se na svetskoj pozornici pojavljuje kao govornik i fasilitator radionica koje podižu svest o značaju Ciljeva održivog razvoja, a svoja iskustva je 25. oktobra podelio i sa publikom u Beogradu.

Pored dr Manuela Balatorea, kao specijalni gost se publici obratila i Aleksandra Urošev, portfolio menaddžer u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj, koja je održala prezentaciju o ulozi UNDP-a i njenom delovanju u Srbiji u cilju realizacije Ciljeva održivog razvoja. Ispred Centra za promociju nauke govorili su v.d. direktora CPN-a doc. dr Marko Krstić i dr Julija Bala, savetnik u Sektoru za međunarodnu saradnju. Oni su prisutnima  govorili o načinima na koje CPN komunicira nauku kroz izložbe koje organizuje.

Događaj je organizovan na engleskom jeziku, dok je zbog velikog interesovanja broj prijava bio ograničen.

 

 

Ostale aktivnosti