Radni sastanak projekta TeRRIFICA u Barseloni

Radni sastanak projekta TeRRIFICA u Barseloni

U Barseloni je od 3. do 5. decembra održan treći radni sastanak evropskog projekta TeRRIFICA na kome su učestvovali predstavnici Centra za promociju nauke.

Treći radni sastanak u okviru evropskog projekta TeRRIFICA održan je od 3. do 5. decembra u Barseloni. Na sastanku su prisustvovali predstavnici osam insititucija iz šest evropskih zemalja – Srbije, Belorusije, Francuske, Španije, Nemačke i Poljske.

Sastanak je održan u javnoj instituciji pod nazivom La Fabrica del Sol koja pripada gradskoj upravi grada Barselona, Odeljenju za ekologiju, urbanizam i transport i predstavlja primer „rehabilitovane“ zgrade, kojoj je izvršena prenamena iz postrojenja koje je snabdevalo Barselonu gasom u primer pametne, ekološke zgrade koja koristi kišnicu, poseduje vertikalne bašte, zeleni krov, solarne panele, kao i umesto klima uređaja, prirodnu ventilaciju. Cilj ove institucije je da podigne svest javnosti o obnovljivim izvorima energije i održivom razvoju. U tu svrhu, posetioci mogu videti interaktivnu izložbu o održivom razvoju, kao i primere održivih materijala, a ispred građevine mogu učestvovati u akciji komunalnog kompostiranja.

Dodatno, domaćini sastanka, Asocijacija katalanskih državnih univerziteta iz Španije, su omogućili partnerima projekta da se upoznaju sa lokalnim citizen science inicijativama u oblasti zaštite životne sredine koje se realizuju u Kataloniji, na događaju organizovanom na Institutu za nauku i tehnologiju životne sredine, Autonomnog univerziteta u Barseloni (eng. The Institute of Environmental Science and Technology (ICTA-UAB)).

Projekat TeRRIFICA je finansiran od strane Evropske unije iz okvira Horizont 2020. Koordinator projekta je WILA Bonn iz Nemačke, a pored CPN-a, partneri na projektu su Rhine-Waal  univerzitet i Univerzitet u Fehti iz Nemačke, kao i udruženje Obrazovanje za održivi razvoj iz Belorusije,  Adam Mickiewicz univerzitet iz Poljske, organizacija Science Citoyennes iz Francuske i Asocijacija katalanskih državnih univerziteta iz Španije.

 

Ostale aktivnosti