LP Duo i Kvantna muzika u JDP-u

20. oktobar 2017.

LP Duo je tokom septembra i oktobra predstavio projekat Kvantna muzika na koncertima u nekoliko zemalja Evrope, a završnica turneje biće beogradski koncert u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, 21. oktobra

LP Duo, klavirski duo koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, predstavio je tokom septembra i oktobra projekat Kvantna muzika (Quantum Music) u nekoliko evropskih zemalja (Hag, Ljubljana, Arhus i Kopenhagen), a završnica ove turneje biće beogradski koncert u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u subotu, 21. oktobra, u 21 čas.

Projekat Kvantna muzika povezuje svet muzike, novih naučnih tehnologija i kvantne fizike, a jedan od njegovih inicijatora je i najcitiraniji kvantni fizičar današnjice Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike na Univerzitetu Oksford i jedan od osnivača Centra za kvantne tehnologije u Singapuru, koji će biti specijalni gost na koncertu u JDP-u.

LP Duo će predstaviti publici raznovrsni spektar zvukova stvorenih kroz dijalog fizičke realnosti i kvantnog sveta, svirajući klasične klavirske zvuke, ali i zvuke snimljene u laboratorijama, uz muziku inspirisanu kvantnom fizikom, koju su komponovali LP Duo i danski kompozitor Kim Helveg. Na programu će biti i muzika Hila Mejeringa, Ivana Božičevića, Terija Rajlija i Antonija Koree, posebno aranžirana za hibridni klavir.

Tokom ove turneje LP Duo svira na dva hibridna klavira, koje je za potrebe ovog projekta osmislio i konstruisao tim inženjera iz Srbije predvođen Darkom Lazovićem i Draganom Novkovićem, u saradnji sa LP Duom.

Metaklinika, produkcijski tim iz Srbije, osmislio je video-radove koji će tokom koncerta publiku voditi kroz deset poglavlja kvantne fizike.

Uz ovaj koncert, u nedelju, 22. oktobra, u 19 časova, na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta, danski kompozitor Kim Helveg govoriće o svojim iskustvima u komponovanju muzike inspirisane kvantnom fizikom, a LP Duo će izvesti njegovu kompoziciju „Superpozicija“ (Superposition).

Koordinator projekta Kvantna muzika je Muzikološki institut SANU, a partneri na projektu su Centar za promociju nauke, Centar za novu umetnost, Kina Šiška (Slovenija) i Danska nacionalna škola izvođačkih umetnosti (Danska), uz Jugoslovensko dramsko pozorište kao pridruženog partnera na projektu.

 

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI