Maj mesec matematike

1. maj 2017.

U sredu, 10. maja, u 19 časova, Centar za promociju nauke otvara šesti po redu „Maj mesec matematike“

Moćna matematička teorija verovatnoće, nastala iz tri veka stare prepiske dva Francuza koji su pokušali da matematički dokuče pravilnosti u igri kocke, tema je šestog po redu „Maja meseca matematike“. Pod sloganom „Matematika, moja šansa“, Centar za promociju nauke organizuje najmasovniju nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju od 10. do 31. maja.

Otvaranje je zakazano za sredu, 10. maja, u 19 časova, u Naučnom klubu Beograd. U okviru otvaranja, posetioci Naučnog kluba će moći da čuju popularno predavanje „Zašto volim matematiku“, koje će održati dr Stojan Radenović, matematičar čiji su radovi posebno doprineli plasmanu Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi.

U bogatom ovogodišnjem programu, Centar za promociju nauke je osmislio izložbu „Šanse“, koja se tokom trajanja manifestacije nalazi na otvorenom, u Knez Mihailovoj ulici. Pored predavanja i izložbi, program „Maja meseca matematike“ uključuje i tribine i radionice, kao i zabavne aktivnosti kao što su turniri u igrama jamb i fleš.

Najveća ovogodišnja atrakcija je „Matematički šou“, prvi međunarodni matematički šou-program organizovan u Srbiji, koji se odigrava u Velikoj sali SKC-a u Beogradu 16. maja. U okviru petočasovnog programa, od 17 do 22 časa, učestvuju Džejms Tenton iz SAD, Kolm Malkajhi i Kolin Rajt iz Irske, Ben Sparks iz Velike Britanije i Kristof Fenjesi iz Mađarske.  Predavanja su na engleskom jeziku, uz obezbeđen prevod.

Program „Maja meseca matematike“ nije ograničen samo na Beograd. U mestima širom Srbije, a posebno u trinaest Naučnih klubova, organizuje se čitav niz popularnih predavanja, radionica, izložbi i razgovora.

Istražite više na www.m3.rs

Elementi

NOVA CPN IZDANJA

Zima 2018/19. Centar za promociju nauke predstavlja petnesti broj časopisa Elementi.
Istražite više...

Izložbe

nauka kao događaj

Naučnopopularne CPN manifestacije i izložbe su masovne, uzbudljive i dostupne svakom. Roboti, šume, životinje, CERN, nove tehnologije i naravno, matematika, iz sezone u sezonu pokreću novi talas interakcije, zabave i znanja.

Istražite više...

Tribine

nauka kroz razgovor

Naučnopopularne CPN tribine su uvek zgodna prilika da provedete veče na kvalitetan način. Brižljivo producirane, sa zanimljivim, aktuelnim naučnim temama i uglednim sagovornicima, CPN tribine izazivaju pažnju medija i privlače veliki broj posetilaca.

Istražite više...

Planetarijum

nauka na putu

Mobilni CPN planetarijum je jedan od najznačajnijih programa Centra. Planetarijum obilazi gradove širom Republike Srbije, donoseći znanje, radost i nove horizonte za đake u udaljenim krajevima.

Istražite više...ELEMENTI