Нова лабораторија у Научном клубу ЦПН-а

19. октобар 2017.

Центар за промоцију науке је у оквиру програма „Заједници заједно“ компаније НИС освојио средства која ће уложити у лабораторију намењену реализацији пројеката из области СТЕМ дисциплина (природне науке, технологија, инжењерство и математика)

Центар за промоцију науке освојио је средства у висини од 4.200.000 динара на конкурсу програма „Заједници заједно“, који је расписала компанија НИС. Ова средства биће уложена у лабораторију намењену СТЕМ дисциплинама (природне науке, технологија, инжењерство и математика).

Maker’s space, простор који ће ЦПН опремити у свом Научном клубу, у Краља Петра 46, у Београду, биће отворена лабораторија у којој ће посетиоци на располагању имати алат, простор и стручну помоћ при реализацији идеја из области СТЕМ дисциплина (енг. Science, Technology, Engineering and Mathematics). Ова лабораторија биће бесплатни инкубатор иновација, место где се кроз радионице, предавања, пројекције, разговоре, али и заједнички рад, укрштају знање, време и ресурси научника, иноватора, истраживача из научне заједнице и искусних мејкера, најпре оних млађих, који тек треба да одаберу своје професије.

Београд на овај начин добија модеран радионичарски простор попут оних у другим великим светским градовима, који доприноси ширењу научне културе и дигиталне писмености. Maker’s space намењен је свим грађанкама и грађанима, и ту је да подстакне интересовање за нове технологије, а уједно постане платформа за јачање везе између науке и привреде.

Како истиче др Тања Аднађевић, координаторка пројекта и руководилац Сектора за програмске активности ЦПН-а, Maker’s space је место које је осмишљено да привуче ученике основних и средњих школа, инжењере, стручњаке из области савремених технологија, иноваторе у разним областима науке и технике, представнике индустрије, али и све заинтересоване који су се опробали или желе да се опробају и реализују своје СТЕМ пројекте.

СТЕМ лабораторија биће опремљена почетком идуће године, када ће најширој јавности бити доступни разноврсни програми.

Кроз програм „Заједници заједно“, НИС сарађује са локалним заједницама, са циљем да се препознају потребе становника и унапреди квалитет живота у њима. За девет година, колико траје програм, путем јавног конкурса реализовано је више од 900 пројекта у износу већем од 900 милиона динара.

НОВА ЦПН ИЗДАЊА

Зима 2018/19. Центар за промоцију науке представља петнести број часописа Елементи.

наука као догађај

Научнопопуларне ЦПН манифестације и изложбе су масовне, узбудљиве и доступне сваком. Роботи, шуме, животиње, ЦЕРН, нове технологије и наравно, математика, из сезоне у сезону покрећу нови талас интеракције, забаве и знања.

наука кроз разговор

Научнопопуларне ЦПН трибине су увек згодна прилика да проведете вече на квалитетан начин. Брижљиво продуциране, са занимљивим, актуелним научним темама и угледним саговорницима, ЦПН трибине изазивају пажњу медија и привлаче велики број посетилаца.

наука на путу

Мобилни ЦПН планетаријум је један од најзначајнијих програма Центра. Планетаријум обилази градове широм Републике Србије, доносећи знање, радост и нове хоризонте за ђаке у удаљеним крајевима.

ЕЛЕМЕНТИ