Sastanak sa predstavnicima naučnih klubova

Sastanak sa predstavnicima naučnih klubova

U četvrtak 7. marta u prostorijama Naučnog kluba Beograd, održan je sastanak sa predstavnicima Mreže regionalnih centara i centara za stručno usavršavanje

Sastanak je otvorio dr Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a, zahvalivši se prisutnima na dosadašnjem, ali i predstojećem angažovanju na planiranim aktivnostima, te time najavio dnevni red.

Ukratko je upoznao kolege iz naučnih klubova sa okvirnim programom „M3 – Maj Mesec Matematike“, odnosno Javnim pozivom i nastavkom projekta „Noć istraživača“. Sve tri aktivnosti podrazumevaju aktivno učešće klubova, a kako smo na pomenutim projektima već sarađivali, nije bilo mnogo nedoumica u vezi sa planom pripremnih aktivnosti i organizacijom.

Dr Tanja Adnađević, rukovodilac programskog sektora i Danijela Vučićević,  koordinatorka manifestacija „M3“ i „Noć istraživača“,  detaljnije su govorile o pomenutim aktivnostima dodavši, između ostalog,  da CPN zajedno sa Matematičkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti tradicionalno organizuje nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju „Maj mesec matematike“, osmu godinu zaredom. Ove godine M3, radnog naziva „Matematika oko sveta“, spaja Matematiku i Geografiju, a svečano otvaranje je planirano za 9. maj u galeriji na Andrićevom vencu.

Govoreći o Javnom pozivu, dr Adnađević je ponovila da je cilj podizanje nivoa naučne pismenosti i širenja naučne kulture uz decentralizaciju promocije i popularizacije nauke na teritoriji Republike Srbije u čemu svesrdnu pomoć očekuje od svih kolega iz centara za stručno usavršavanje, pogotovo u segmentu izrade rešenja za eksponate u parkovima nauke, kao i njihove izrade.

Iako do „Noći istraživača“ ima skoro 6 meseci, ali kako je ovo 10. jubilarna „Noć“ u Srbiji, pripreme su već počele, te je predstavnicima Mreže već predstavljen okvirni plan realizacije. Kao i prošle i ove godine će klubovi organizovati „Nedelju istraživača“, koja će prethoditi centralnom događaju, planiranom za petak, 27. septembra.

Ostale aktivnosti