Srpski kao strani jezik

Srpski kao strani jezik

U petak, 26. oktobra, na CPN-ovom štandu na Sajmu knjiga, održana je četvrta po redu tribina posvećena izučavanju srpkog kao stranog jezika
[:]

DSC_0923

U okviru štanda Centra za promociju nauke na Sajmu knjiga u Beogradu, u petak, 26. oktobra,  predstavljen je rad Centra za srpski jezik kao strani Odseka za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Govornici na tribini su bili:

–       prof. dr Dušanka Zvekić-Dušanović, profesor na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, koordinator Centra;

–       prof. dr Jasmina Dražić, profesor na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, zamenik koordinatora Centra i lektor;

–       prof. dr Isidora Bjelaković, profesor na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, lektor u Centru;

–       doc. dr Jelena Ajdžanović, docent na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, lektor u Centru;

–       dr Biljana Babić, asistent na Odseku za srpski jezik i lingvistiku, stručni saradnik Centra i lektor.

Na tribini je predstavljen rad Centra za srpski jezik kao strani na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu koji između ostalog promoviše srpski jezik i kulturu van granica Republike Srbije. Osim redovne nastave, koja se održava tokom školske godine, Centar organizuje i Letnju školu srpskog jezika, kulture i istorije, u kojoj studenti pohađaju intenzivni kurs srpskog jezika i predavanja iz različitih oblasti, a obezbeđen im je i raznovrstan kulturno-umetnički sadržaj.

Polaznici kurseva koje organizuje Centar su: studenti slavistike sa stranih univerziteta, strani studenti koji učestvuju u razmeni u okviru nekog od međunarodnih programa i projekata, strani državljani koji žele da studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ili na nekom drugom univerzitetu u Srbiji, svi strani državljani koji žele da nauče standardni srpski jezik te da steknu uverenje o njegovom poznavanju, državljani Republike Srbije čiji maternji jezik nije srpski, a koji žele da unaprede svoje znanje srpskog jezika. Na tribini su publici predstavljena i izdanja Centra za srpski jezik kao strani na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koja koriste polaznici kurseva koje organizuje Centar.

Ostale aktivnosti