STEM obrazovanje u Zaječaru

STEM obrazovanje u Zaječaru

U ponedeljak, 5. marta, u Gimnaziji u Zaječaru predstavljeni su evropski projekti  koji promovišu nove koncepte u STEM obrazovanju.[:]

DSC_0282

U okviru koncepta ”Naučno obrazovanje za odgovorno društvo”, Centar za promociju nauke je u ponedeljak 5. marta 2018. održao radionicu u Gimnaziji u Zaječaru. Na radionici su zainteresovanim nastavnicima iz osnovnih i srednjih škola iz Zaječara i okoline  predstavljena su 4 evropska projekta iz STEM (engl: Science, Technology, Engineering, Math – nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) disciplina na kojima je Centar partner.

Na radionici je u saradnji sa nastavnikom fizike i Scientix ambasadorom, Mladenom Šljivovićem, predstavljen je projekat Scientix koji je zapravo najveća mreža nastavnika prirodnih nauka iz Evrope i koji, kao takav, pruža mogćnost za saradnju i razmenu iskustava sa kolegama. Ova mreža dodatno nudi veliki broj različitih besplatnih nastavnih resursa dostupnih onlajn za korišćenje zainteresovanim pojedincima.  CPN će biti nacionalna kontakt tačka za Scientix projekat za period 2017–2019.

Tema radionice je bio i CREATIONS projekat, koji podstiče interdisciplinaru saradnju nastavnika različitih predmeta na polju kreiranja inovativnih STEM pristupa nastavi. Takođe, na ovoj radionici predstavljeni su i Hypatia i STEM School Label, evropski projekti. Hypatia projekat ima za cilj razbijanje akademskih rodnih stereotipa zarad povećanja budućeg broja karijera u STEM oblastima, dok STEM School Label evropski projekat zagovara akreditovanje škola na evropskom nivou koje su primenile inovativne kurikulume u nastavi iz prirodnomatematičkih oblasti.

 

Ostale aktivnosti