Tribina o školi prevođenja

Tribina o školi prevođenja

U ponedeljak, 24. septembra, u Naučnom klubu Beograd održana je tribina povodom letnje prevodilačke škole „Nobelovac i klasik Ivo Andrić“[:]

srpski 1

U Naučnom klubu Centra za promociju nauke je u ponedeljak, 24. septembra,  predstavljen program letnje škole tekstologije i prevođenja „Nobelovac i klasik Ivo Andrić“. Ova letnja škola se od 24. do 29. septembra realizuje u Beogradu i Tršiću, u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta u Kelnu, a u saradnji sa Zadužbinom Ive Andrića, Institutom za književnost i umetnost, Spomen-muzejem Ive Andrića, Jugoslovenskom kinotekom i Centrom za promociju nauke u Beogradu, kao i sa Obrazovno-kulturnim centrom „Vuk Karadžić“ u Tršiću.

Tribinu je moderirao Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke, a govornici na tribini su bili prof. dr Jerg Šulte, profesor slavistike i direktor Instituta za slavistiku Univerziteta u Kelnu, dr Dragana Grbić, rukovodilac letnje škole i naučni saradnik Instituta za slavistiku Univerziteta u Kelnu i Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, kao i studenti master i doktorskih studija  Univerziteta u Kelnu, Univerziteta Lomonosov iz Moskve, Univerziteta u Padovi, Minsku, Vroclavu, Gdanjsku i Ljubljani.

Na tribini je predstavljen program letnje škole, gde će studenti pored niza teorijskih predavanja svakodnevno učestvovati u radu tekstoloških i prevodilačkih radionica i prevoditi Andrićeve tekstove sa srpskog na beloruski, grčki, italijanski, nemački, poljski, ruski, slovenački, francuski i farsi.

srpski (1)

Program je usmeren ka studentima master i doktorskih studija, sa ciljem njihovog usavršavanja u domenu ključnih filoloških disciplina poput tekstologije i traduktologije, a osmišljen je tako da im pruži osnovna znanja i veštine koje su od izuzetnog značaja za njihovo buduće profesionalno angažovanje.

Pored toga, učesnici tribine, alumni ove letnje škole, podelili su svoje utiske sa prethodnih škola i značaj učešća u ovom programu za njihovu dalju karijeru. Takođe, studenti master i doktorskih studija sa devet svetskih univerziteta, koji će biti ovogodišnji polaznici šeste po redu letnje škole, izneli su svoje motive za odabir studiranja srbistike, kao i očekivanja od dolaska na ovu međunarodnu školu.

Četvrta po redu tribina na temu srpskog kao stranog jezika na svetskim univerzitetima biće održana 26. oktobra na Sajmu knjiga, kada će na tribini učestvovati predstavnici Centra za srpski jezik kao strani Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Ostale aktivnosti