Umetnost i nauka u Londonu

Umetnost i nauka u Londonu

Velikim simpozijumom u Londonu završen je EU projekat „Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke“, na kojem je CPN jedan od partnera[:]

FOTO: gvart.london

FOTO: gvart.london

Simpozijum pod nazivom #postARTandSCIENCE održan je u Londonu, 22. septembra, 2017. godine, kao finalni događaj EU projekta „Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke“. Na simpozijumu su ispred CPN-a kao nacionalnog partnera projekta prisustvovali Dobrivoje Lale Erić i Slobodan Coba Jovanović.

Na simpozijumu organizovanom u prestižnom centru Wellcome Collection učestvovalo je desetak govornika iz Velike Britanije i Australije. Među njima je bio i jedan od najuticajnijih istoričara umetnosti današnjice, profesor emeritus Martin Kemp sa Univerziteta Oksford, kao i Stelark, pionir radikalne bioumetnosti, koji je i profesor novih medija na Univerzitetu u Pertu.

Martin Kemp je nastupio sa pozicije dugogodišnjeg kolumniste časopisa Nature, govoreći o vizuelnoj kulturi i grafičkoj komunikaciji naučnih sadržaja i otkrića. Sa druge strane, Stelark je predstavio svoje čuvene radove i performanse posvećene mogućem unapređenju ljudskog tela i „nadogradnji“ onoga što nam je priroda podarila.

FOTO: gvart.london

FOTO: gvart.london

U projektu „Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke“ koji vodi organizacija Ars Electronica iz Linca učestvuje osam evropskih kuća, uključujući i Centar za promociju nauke, kao i tri najveće evropske naučne ustanove – CERN, Južna evropska opservatorija i Evropska svemirska agencija.

Londonski partner projekta je ugledna umetnička galerija GVArt koja, između ostalog, zastupa i našeg umetnika Dragana Ilića na globalnom nivou. Galeriju je u Londonu osnovao Robert Devčić.

Organizovanjem londonskog simpozijuma zatvara se složena inicijativa koja je u prethodne tri godine predstavila aktuelne domete i vrednosti Art & Science scene i njihov presek na evropskom, pa čak i globalnom nivou.

Autentičnost i specifična vrednost projekta leže u tome što su pojedinačni događaji organizovani istovremeno u Irskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Austriji, Sloveniji, Slovačkoj i Srbiji, svaki kao jedinstvena aktivnost sa originalnim sadržajem, ali i kao deo zajedničke Mreže i pokušaja definisanja i boljeg povezivanja jednog mogućeg odnosa nauke i umetnosti.

Iako se projektno finansiranje bliži svome kraju, u toku su pripreme novog projekta i daljeg razvoja i nadogradnje postojeće mreže.

Pročitajte više o događaju u Londonu

Pročitajte više o art+science programu u Srbiji

Ostale aktivnosti