Uručene nagrade MI SANU

Uručene nagrade MI SANU

Nagrađenim studentima povelju i novčanu nagradu uručio je akademik Radoš Cvetković, predsednik Naučnog veća MI SANU

U petak, 17. maja, u Galeriji na Andrićevom vencu, održana je dodela Godišnjih nagrada (pohvala) Matematičkog instituta SANU za studente redovnih, master i doktorskih studija u oblasti matematike i mehanike i u oblasti računarstva. Okupljenima se najpre obratio dr Zoran Ognjanović, direktor MI SANU, sa nekoliko reči o samoj nagradi i njenoj važnosti, pomenuvši pritom da se ona dodeljuje treći put zaredom, i naglasivši da je ovo ujedno i prilika da se obeleži 73 godine postojanja Matematičkog instituta. Zatim je predstavio akademika Radoša Cvetkovića, predsednika Naučnog veća MI SANU, koji je dobitnicima, nakon kratkog obraćanja, uručio nagrade i pohvale.

Nagrada i Pohvala dedeljuju se u oblasti matematike i mehanike i u oblasti računarstva, i to u tri kategorije: za najbolju odbranjenu doktorsku disertaciju, za najbolji master ili drugi naučnoistraživački rad i za najbolji diplomski ili seminarski rad.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade iz oblasti matematike i mehanike u kategoriji najbolje odbranjene doktorske disertacije su Petar Melentijević, sa temom „Procena gradijenata funkcija i normi operatora u teoriji harmonijskih funkcija“, i Nenad O. Vesić, sa temom „Skoro geodezijska preslikavanja generalisanih Rimanovih prostora i uopštenja“. U kategoriji najboljeg master rada nagrade su uručene Milici Milunović i Srđanu Stefanoviću. Jedini dobitnik u kategoriji najboljeg studentskog rada iz iste oblasti je Mateja Bošković. Pohvale iz oblasti matematike i mehanike dobili su studenti master studija Ivana Vasiljević, Aleksandra Vlajković i Hranislav Stanković.

Kad je u pitanju oblast računarstva, najbolje odbranjene doktorske disertacije su „Primena fazi logike za rešavanje NP-teških problema rutiranja vozila i lokacije resursa metodama računarske inteligencije“, autorke Nine Radojičić, „Interpolativna Bulova algebra u teoriji intuicionističkih fazi skupova“, autora Pavla Miloševića, i „Semantička integracija senzorskih mreža“, autora Zorana Babovića. U kategoriji najboljeg master rada dobitnik je Miloš Stojanović. Nagrade za najbolji studentski rad iz iste oblasti uručene su Aneti Kartali i Milošu Pavloviću. Dobitnici Pohvale su studenti računarstva Sara Perić i Miljan Mitrović.

Nagrada se sastoji od povelje i novčane nagrade, čija visina zavisi od kategorije. U kategoriji najboljeg studentskog rada novčana nagrada iznosi 30.000 dinara, u kategoriji najboljeg master rada 45.000 dinara, i u kategoriji najboljeg doktorskog rada 60.000 dinara. Pohvala se sastoji iz povelje i ne uključuje novčanu nagradu.

Dodela nagrada i pohvala održana je u sklopu manifestacije Maj, mesec matematike (M3), koju već osam godina zaredom organizuje MI SANU zajedno sa Centrom za promociju nauke.

Tokom celog maja, u okviru manifestacije Maj mesec matematike, publiku u Beogradu očekuju interaktivni sadržaji u centru grada, u Galeriji na Andrićevom vencu 2, kao i izložba o Milutinu Milankoviću u Galeriji nauke i tehnike SANU, uz druženje sa poznatim svetskim matematičarima i najinspirativnijim nastavnicima matematike iz cele Srbije.

Ove godine, uz slogan ISTRAŽI KOORDINATE, manifestacija M3 pretvara celu Srbiju u zemlju matematike, uz brojne sadržaje koji matematiku i njen značaj za naš svakodnevni život približavaju svim generacijama.

Istražite više o manifestaciji Maj mesec matematike ovde.

Ostale aktivnosti