CPN na jubilarnoj ECSITE konferenciji

CPN na jubilarnoj ECSITE konferenciji

Predstavnici CPN-a na 30. jubilarnoj konferenciji ECSITE u Kopenhagenu

U Kopenhagenu je od 6. do 8. juna održana međunarodna godišnja konferencija asocijacije ECSITE (Mreža evropskih naučnih centara i muzeja), čiji je CPN član. Ovogodišnja, 30. po redu ECSITE konferencija, okupila je oko 1200 učesnika iz 59 država, čineći ovu jubilarnu konferenciju najvećim i najsloženijim događajem u istoriji njenog održavanja.

Na otvaranju konferencije, koji je ove godine održan u naučnom centru Experimentarium, nekadašnjoj Tuborgovoj pivari, publici se obratio predsednik ECSITE-a, Herbert Munder. On je u svom govoru pozvao sve evropske organizacije koje se bave naučnoistraživačkom delatnošću i naučnom komunikacijom da potpišu otvoreno pismo Karlosu Moedašu, evropskom komesaru za nauku i inovacije, ističući važnost uključivanja građana u predstojeći okvirni finansijski program „Horizont Evropa“ (Horizon Europe). Na svečanom otvaranju je takođe prikazan film posvećen proslavi 30 godina postojanja ECSITE-a, i dodeljene ovogodišlje nagrade za izuzetnost u oblasti naučne komunikacije (Mariano Gago Ecsite Awards).

Slogan ovogodišnje konferencije, koja je ujedno i najveći profesionalni događaj iz oblasti naučne komunikacije, bio je „Pomeranje granica”. Granice su važan deo identiteta: one odvajaju ono što jesmo od onoga što zapravo nismo, ono šta radimo, od onoga što nikada nećemo učiniti. Kao što se mi menjamo zajedno sa svetom koji nas okružuje, granice je potrebno konstatno podešavati i redefinisati. Istraživanje, izazivanje i oblikovanje granica je ključno ako želimo da rastemo i razvijamo se kao sektor, organizacija ili pojedinac. Mi takođe sami moramo da preispitamo sopstveno razumevanje nauke i proširimo vidike o tome kako zapravo komuniciramo. To možemo postići pomeranjem sopstvenih granica koje smo postavili prema naučnoj komunikaciji, inspirišući se i krećući novim kreativnim putevima.

Organizacioni odbor ECSITE-a pripremio je bogat program u vidu predavanja, izložbi, tinkering i gejming radionoca, kao i tri večernja kreativna socijalna događaja. Održano je i više od 100 paralelnih stimulativnih sesija, od kojih je na dve, posvećene naučnoj komunikaciji u Jugoistočnoj Evropi, govorio Rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju CPN, Dobrivoje Lale Erić. Predstavnici CPN su takođe iskoristili priliku za ostvarivanje kontakata i novih vidova saradnje prilikom intenzivnog povezivanja kroz jedinstveni prostor – Biznis bistro. Učesnici su mogli da odaberu i niz fakultativnih programa kao što je poseta Botaničkoj bašti, najvećoj zelenoj oazi Kopenhagena, Zoološkom muzeju ili obilazak dela grada koji odražava zelenu politiku ili ekopolitiku Kopenhagena. Za vreme trajanja konferencije, Experimentarium je bio domaćin putujućoj izložbi Body Worlds koju je koncipirao nemački anatomičar Ginter fon Hagens, idejni tvorac metoda plastenacije.

Inače sam Experimentarium je kao naučni centar otvorio svoja vrata posetiocima 1991. godine u Helerupu, severnom predgrađu Kopenhagena. To  je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da se podstakne interesovanje ljudi za nauku i tehnologiju, i razvije svest šire populacije o metodama i rezultatima koji se u tom domenu postižu. Počev od svog osnivanja, milioni radoznale dece i odraslih istraživali su ovde svet nauke i tehnologije kroz interaktivne aktivnosti. U ovom naučnom centru je sve dizajnirano tako da se može dotaći, ovde igra i učenje uvek stoje u međusobnoj interaktivnoj vezi.

Naredna ECSITE konferencija će se održati od 11. do 13. juna 2020. u Ljubljani.

 

Ostale aktivnosti