Mreža naučnih klubova

Decentralizacija nauke


KONCEPT
Naučni klub je koncept koji je razvijen u Centru za promociju nauke. Prvi klub je radio u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici 5, od 2013. do 2015. godine.
Ovo su prostori prvenstveno namenjeni učenicima i studentima, ali i naučnicima, i svima onima koji vole nauku. Jedan od glavnih zadataka kluba je da poveže sve kojima je nauka bliska i zanimljiva, bez obzira na godine, nivo znanja i oblasti interesovanja. Članstvo u klubu je dobrovoljno, a za učenike, studente, nastavnike i naučne radnike je besplatno.
Institucije članovi mogu biti naučni instituti, fakulteti, formalna i neformalna udruženja koja se bave naukom i promocijom nauke. Uz dogovor sa koordinatorima kluba, prostor je na raspolaganju svim članovima ravnopravno uključujući salu za predavanja, prostor za radionice i kurseve, kao i prostor za samostalni rad i neformalna druženja.
IDEJA
Naučni klub je zamišljen kao mesto za učenje i sticanje znanja na neformalan način, kroz radionice, predavanja i brojne druge aktivnosti. Svaki od naučnih klubova u 15 gradova je istovetan po dizajnu i načinu rada. Svaki sadrži prostor za radionice, biblioteku i zonu za kreativan odmor, a nameštaj je dizajniran tako da odgovara različitim potrebama. Beogradski naučni klub otvoren je u Ulici kralja Petra 46.
U naučnim klubovima organizuje se, pre svega, naučnopopularni program – radionice, predavanja, tribine. Tokom godina, naučni klubovi u čitavoj zemlji učestvovali su u manifestacijama poput Maja meseca matematike, Noći istraživača, Inteligencije biljaka. I ne samo to, već je povezivanjem ovih institucija napravljena mreža koja spaja naučnike, istraživače, studente, učenike sa lokalnim samoupravama, predstavnicima industrije i medija u čitavoj zemlji.

POVEZANO