Naučni šou

Performans


Naučni šou je naučnopopularni performans u trajanju jednog školskog časa kroz koji se pred publikom izvode eksperimenti iz oblasti prirodnih nauka. Ovakva forma je, pre svega, interesantna, šaljiva, šarena, ali iznad svega edukativna. Učesnicima se kroz igru i eksperimente približavaju prirodne nauke, racionalno kritičko razmišljanje i uči kako se pristupa problemima ne samo u nauci, već i u životu.

Program se izvodi na bini ili posebno odvojenom delu prostora, ispred koga sedi publika. Program izvode jedan ili dva naučna demonstratora, u zavisnosti od uslova prostora, koji mora imati dobru ventilaciju, jer se tokom eksperimenata koriste gasovi koji mogu imati neprijatan miris. Takođe, neophodni su strujni priključak i izvor tečne vode, kao i veliki radni sto. U šou se uključuju i dobrovoljci iz publike, pa je važno da prilaz bini bude slobodan.

EKSPERIMENTI

Naučni šou je naučno-popularni performans u trajanju jednog školskog časa kroz koi se pred publikom izvode eksperimenti iz oblasti prirodnih nauka. ovakva forma je pre svega interesantna, šaljiva, šarena ali iznad svega edukativna. Učesnicima se kroz igru i eksperimente približavaju prirodne nauke, racionalno kritičko razmišljanje i uči kako se pristupa problemima ne samo u nauci već i u životu.

Program se izvodi na bini ili posebno odvojenom delu prostora, ispred koga sedi publika. Program izvode jedan ili dva naučna demonstratora, u zavisnosti od uslova prostora, koji mora imati dobru ventilaciju, jer se tokom eksperimenata koriste gasovi koji mogu imati neprijatan miris. Takođe, neophodna je strujni priključak i izvor tečne vode, kao i veliki radni sto. U šou se uglavnom uključuju i dobrovoljci iz publike tako da je važno da prilaz bini bude slobodan.

VATRENI TORNADO

Nakon toga dolazi eksperiment sa vatrenim tornadom, koji govori o atmosferskim uslovima, ali i prirodi plamena, sve to na jedan vrlo atraktivan način. Šou zatvara eksperiment sa plešućim plamenovima i pričom o prirodi zvuka, mehanizmima čula sluha i vezi između fizike i muzike. Između ovih celina izvode se i kraći eksperimenti sa balonima, konopcima, papirom i drugim svakodnevnim stvarima. Naravno, nakon šoua ostavlja se vreme za postavljanje pitanja publlike i diskusiju. Šou je pre svega namenjen osnovcima, ali svojom atraktivnošću i interesantnim činjenicama koje se provlače kroz čitav program biće zanimljiv svima.

POVEZANO