Sastanak i radionica projekta TeRRIFICA

Sastanak i radionica projekta TeRRIFICA

Predstavnici CPN-a učestvovali su na prvom radnom sastanku projekta TeRRIFICA, u Bonu, 5. i 6. februara 2019. godine

Osam institucija iz šest evropskih zemalja će u naredne tri i po godine raditi na izgradnji kompetencija za prilagođavanje klimatskim promenama sa specifičnim fokusom na koncept odgovornog istraživanja i inovacija.

U prostorijama organizacije WILA u Bonu, u Nemačkoj, 5. i 6.  februara održan je prvi radni sastanak projekta TeRRIFICA, koji se finansira iz programa Horizont 2020. Osam insititucija iz šest evropskih zemalja, Srbije, Belorusije, Francuske, Španije, Nemačke i Poljske, u naredne tri i po godine zajedno će raditi na projektu koji će identifikovati primere najbolje prakse, kao i ključne indikatore za merenje uspešnosti implementacije razvijenih metodologija u cilju prilagođavanja na klimatske promene.

Nakon više godina bavljenja važnim pitanjem klimatskih promena, o prilagođavanju na posledice ovih promena se i dalje malo govori. Ova tema će se prvi put razmatrati kroz kontekst Odgovornog istraživanja i inovacija (eng. Responsible Research and Innovation RRI), iako se RRI i klimatske promene zapravo preklapaju u mnogim poljima. TeRRIFICA će se fokusirati na prilagođavanje klimatskim promenama, sa posebnim osvrtom na specifične ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, kao što su Kvalitetno obrazovanje, Čista voda i sanitarni uslovi, Dostupna i obnovljiva energija, Održivi gradovi i zajednice, Odgovorna proizvodnja i potrošnja, Akcija za klimu, Život na zemlji i Partnerstvom do ciljeva.

Nakon prvog radnog sastanka projekta, održana je i prva radionica u kojoj je učestvovalo 22 predstavnika regionalnih i nacionalnih nadležnih institucija, kao i istraživačkih instituta, kompanija, nevladinih organizacija i univerziteta zainteresovanih za pitanja klimatskih promena u njihovim zemljama. Na radionici je učesnicima približen kontekst RRI-ja, kao i njegov značaj za Akciju za klimu i prilagođavanje na klimatske promene.

Projekat TeRRIFICA finansira Evropska unija iz okvira Horizont 2020. Koordinator projekta je WILA Bonn iz Nemačke, a pored CPN-a, partneri na projektu su Univerzitet Rajn-Val i Univerzitet u Fehti iz Nemačke, kao i udruženje Obrazovanje za održivi razvoj iz Belorusije,  Univerzitet „Adam Mikjevič“ iz Poljske, organizacija Science Citoyennes iz Fransuske i Asocijacija katalonskih državnih univerziteta iz Španije.

Ostale aktivnosti